Co było pierwsze, jajko czy kura...
Nad tym pytaniem nie będziemy się rozwodzić, ale za to powiem Wam jakie dobroczynne korzyści wynikają ze spożywania jajek oraz ile powinniśmy ich spożywać.
Średniej wielkości zawiera około 6g białka i 6g tłuszczy, co daje w sumie około 78 kalorii. Tak więc jest to stosunkowo niewielka liczba kalorii.
Białko jajka kurzego zawiera pełnowartościowe białko, czyli zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy dla naszego organizmu, co ważne jest to produkt spożywczy cechujący się najbliższym profilem stężenia aminokwasów dla organizmu człowieka, co czyni ten produkt wyjątkowym.
Tłuszcze zawarte w jajku kurzym to głównie tłuszcze nienasycone, a więc te których powinna być przeważająca ilość w naszej diecieCo również istotne, produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego zawierają w sobie głównie kwasy tłuszczowe nasycone, co również w tej sytuacji czyni jajko produktem wyjątkowym.Jajko nie zawiera węglowodanów, a więc ma bardzo niski indeks glikemiczny = 0
Jest to świetny produkt spożywczy dla osób z insulinoopornością oraz cukrzycą ponieważ nie podnosi poziomu cukru we krwi.
Jajko pomimo swojej niskiej zawartości kalorii jest bardzo sycącym produktem. Indeks sytości jajka wynosi aż 160%Jest to zatem idealny produkt spożywczy w czasie redukcji masy ciała
Jajko poza bardzo korzystnym stosunku makroskładników jest skarbnicą witamin i minerałów.
Jajka zawierają witaminy z grupy B oraz witaminę A i D, a jeśli chodzi o składniki mineralne to znajdziemy w nich: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Oczywiście stężenie wartości odżywczych w jajku zależy od tego jak były hodowane kury, od których pozyskujemy jajka. Starajcie się wybierać jajka z chowu ekologicznego, gdzie kury żyją na wolnym wybiegu, świeżym powietrzu i są karmione pełnowartościową, zdrową karmą. Dzięki temu spożywane przez Was jajka będą zawierały największe stężenie witamin i minerałów, a przede wszystkim będą ZDROWE
Kolejnym argumentem będzie to że nie przyczynicie się do wspierania farm chowu klatkowego, w którym kury żyją w tragicznych warunkach... Ile jajek powinniśmy spożywać
Kiedyś krążył że jajka są niezdrowe ponieważ podwyższają nasz cholesterol. Na szczęście wiemy już że jest to nieprawdą. Jajka dzięki pełnowartościowemu białku, nienasyconym kwasom tłuszczowym oraz bogactwie witaminowo-mineralnym są świetnym produktem spożywczym. Bez obaw mogą gościć w Waszej codziennej diecie. Jeżeli jecie dziennie 2-3 jajka, bądźcie spokojni, na pewno Wam to nie zaszkodzi, a Wasza dieta będzie wzbogacona o drogocenne składniki.Jedyne czego nie zalecam to spożywać je w postaci surowej - jajko wymaga obróbki termicznej
Podsumowując - jajka są jak najbardziej SPOKO!
Jedz zdrowo - ŻYJ ZDROWO