BAZA WIEDZY

Marek Tkaczyk

Nabiał przyjaciel, czy wróg - Zdrowie vs dieta - Marek Tkaczyk - Dietetyk Łódź - Kuźnia Łódź

Czy nabiał w diecie jest dobry?

Mleko, twarogi, serki i śmietanki... Czy to wszystko jest dla Ciebie zdrowe?

"Pij mleko, będziesz wielki!" - Chyba każdy z nas słyszał takie hasło reklamowe. W mediach i internetcie często spotykamy się ze sprzecznymi informacjami - jedne strony zachęcają nas do jakiś działań, drugie przed nimi ostrzegają. A więc jak to w kwestii spożywania nabiału?

Mleko, masła, śmietany, kefiry, jogurty, sery żółte, twarogi, sery białe, maślanki to tylko niektóre produkty które zaliczamy do nabiału. Co najmniej jeden z nich jest w lodówce prawie każdego Polaka.

Podstawowym produktem z którego są produkowane powyższe artykuły spożywcze jest MLEKO 🥛

Od zarania dziejów mleko było podstawowym produktem spożywczym w dziejach ludzkości. Często fakt posiadania krowy decydował o tym czy ktoś nie umrze śmiercią głodową. Co takiego zawiera w sobie mleko?

100g mleka tłustego (3,2%) zawiera:
▪️61 kcal
▪️3,2g białka
▪️3,2g tłuszczu
▪️4,8g węglowodanów

Białko w mleku jest białkiem pełnowartościowym, czyli zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy dla naszego organizmu. Tak naprawdę w mleku znajdują się dwa rodzaje białek:
▪️białko serwatkowe
▪️kazeina

O ile białko serwatkowe cechuje się dobrą wchłanialnością w naszym organizmie, o tyle kazeina już niezbyt. Tak naprawdę jest to najsłabiej przyswajalne białko zwierzęce dla człowieka. Ważny też jest fakt że kazeina może przyczyniać się do powstawania osteoporozy u kobiet w średnim wieku‼️

Tłuszcze pochodzące z mleka to w około 70% kwasy tłuszczowe nasycone, czyli te których w naszej diecie powinno być do 10% naszego dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Jak wiemy tłuszcze nasycone spożywane w nadmiarze przyczyniają się do powstawania wielu różnych chorób w naszym społeczeństwie takich jak: choroby serca, miażdżcyca czy udary mózgu‼️

Węglowodany w mleku to nic innego jak cukier zwany laktozą.Ma ona dosyć wysoki indeks glikemiczny, więc powoduje szybkie skoki cukru w naszym krwioobiegu. Co jest też istotne, zdolność człowieka do trawienia laktozy z wiekiem zanika. O ile organizm dziecka świetnie radzi sobie z trawieniem tego cukru, o tyle dorosłe osoby mogą mieć problemy gastryczne w związku ze spożywaniem nabiału.

Niestety nabiał w dzisiejszych czasach to nie tylko makroelementy wymienione przeze mnie powyżej ale też:‼️ ANTYBIOTYKI ‼️‼️ STERYDY ‼️‼️ KONSERWANTY ‼️

W dzisiejszych czasach proces "produkcji" mleka jest daleki - delikatnie mówiąc - od sposobu jego pozyskiwania w przeszłości.Dziś krowy od których pozyskuje się mleko mieszkają na specjalnych "farmach" przypominających raczej fabryki śmierci niż łąki. Całe życie stoją w jednym miejscu, przypięte do maszyn, jedzące specjalne karmy, faszerowane antybiotykami, sterydami i środkami przeciwzapalnymi, tak, aby pozyskać z nich jak najwięcej mleka.

Oczywiście wszystkie metabolity z organizmu krowy przedostają się z mleka które finalnie trafia do naszej kawy, albo z którego później spożywamy inne produkty nabiałowe.Oczywiście pozyskane mleko później jest ponownie poddawane różnym procesom "ulepszającym"Dodawane są do niego różne konserwanty, ulepszacze i inne związki chemiczne - dzięki temu mleko w kartonie ma datę przydatności jaką ma.

Niestety mleko w dzisiejszych czasach nie przypomina już tego mleka które spożywali ludzie od zarania dziejów. W dzisiejszych czasach mleko przynosi nam raczej więcej szkód niż pożytku. Między innymi może powodować:

❌trądzik i problemy skórne
❌niestrawność i problemy z układem pokarmowym
❌osteoporozę u kobiet
❌działa prozapalnie przy chorobach autoimmunologicznych takich jak: Hashimoto czy RZS

Tak więc, każdy z nas sam musi zadecydować czy będzie spożywał produkty mleczne oraz w jakich ilościach. Wiele osób odstawiło nabiał ze względu na swoje zdrowie, inni zrobili to w celach etycznych, co również jest szlachetną i zrozumiałą decyzją biorąc pod uwagę cierpienie zwierząt w przemyśle spożywczym.

Dla tych którzy zastanawiają się jak można zastąpić produkty mleczne polecam przetwory roślinne takie jak jogurty i napoje sojowe, kokosowe czy migdałowe. Są świetną alternatywą smakową dla nabiału. Takie produkty bez problemu znajdziecie w dużych dyskontach typu: Auchan, Lidl, Biedronka.Spożywając te produkty nie musicie martwić się o trądzik, niestrawność czy pogłębianie chorób autoimmunologicznych.

Ja sam je stosuję i polecam moim podopiecznym 👌🏼

Decyzja należy do Was! Jedz zdrowo - Żyj zdrowo! 💪🏼😎


Zajęcia Fitness na Kuźni to wspólne dążenie do indywidualnych celów.

Zazwyczaj najtrudniej jest nam wykonać ten pierwszy krok do zdrowia i formy. To ta chwila, w której decydujesz się na zmiany, na lepszą wersję samego siebie. Na Kuźni ta droga jest wyjątkowa dzięki treningowi personalnemu, który staje się Twoim towarzyszem w tej podróży ku lepszemu ja. Nie ma jednej drogi do sukcesu Każdy z nas […]