Ilość i rodzaj gazów pochodzących z fermentacji resztek pokarmowych zależy od rodzaju spożywanych pokarmów oraz składu mikrobioty jelitowej, jak również od sprawności pasażu jelitowego. Im tych gazów jest więcej, tym większe prawdopodobieństwo powstawania wzdęć i „wiatrów”.
Podczas gdy przeciętna, zdrowa osoba robi to od 5 do 15 razy dziennie, niektóre osoby mogą produkować nadmierne ilości gazów, co sprawia, że zdarza się to częściej. Może to być związane ze spożywanymi posiłkami, a także z ich mikroflorą jelitową. Niektóre produkty spożywcze mogą nasilać powstawanie wzdęć i gazów. Czasami część osób przyjmujących odżywki białkowe doświadcza tego problemu.
Czy białko i odżywka białkowa mogą nasilać powstawanie gazów?
Odżywki białkowe są nieocenionym wsparciem zarówno dla sportowców, jak i osób będących na diecie. Białko jest bowiem niezbędnym składnikiem odżywczym potrzebnym do budowy masy mięśniowej.
Co więcej, charakteryzuje się wysoką sytością, co jest niezwykle ważne w trakcie odchudzania.
Nie ma dowodów na to, że dieta wysokobiałkowa powoduje zwiększone wzdęcia i gazy. Teoretycznie może wpływać na zapach „wiatrów”. Mimo tego istnieją pewne dowody, że niektóre odżywki białkowe zwiększają wzdęcia, jednak efekt ten prawdopodobnie jest spowodowany przez składniki niebiałkowe, takie jak laktoza.
Chociaż samo białko nie zwiększa wzdęć, to niektóre odżywki białkowe mogą zawierać inne substancje, które powodują wzdęcia.
Odżywki oparte na białku serwatki lub kazeinie mogą zawierać pewne ilości laktozy. Wysokie spożycie laktozy może powodować wzdęcia, nawet u osób, które normalnie nie odczuwają problemów po spożyciu produktów mlecznych. Niektóre odżywki białkowe zawierają również dodatki, które mogą przyczyniać się do wzdęć. Należą do nich niektóre substancje słodzące, takie jak sorbitol. Problematyczne mogą być również roślinne źródła białka, takie jak fasola, groch, ziarna i rośliny strączkowe. Oparte na ich bazie odżywki mogą niekiedy nasilać powstawanie wzdęć i gazów (w przypadku osób wrażliwych, istotny jest poziom oczyszczenia).
Jak pozbyć się wzdęć i gazów po spożyciu odżywki białkowej?
Zmień odżywkę białkową
Białko serwatkowe jest kluczowym składnikiem wielu rodzajów koktajli proteinowych, batonów i przekąsek. Problem polega na tym, że nie wszystkie białka serwatki są sobie równe. Niektóre są wykonane z koncentratów (WPC) o wysokiej zawartości laktozy.
Także izolat białka serwatkowego (WPI) ma mniej laktozy, niż WPC, dzięki temu będzie on łatwiejszy do strawienia i nie będzie powodował problemów ze strony układu pokarmowego.