fbpx

BAZA WIEDZY

Dorota Kiermasz

Jak dbać o GI? – (kimono) do BJJ

Gi (kimono) do BJJ to wyjątkowy strój wyjściowy, zbroja o którą należy dbać aby posłużyła jak najdłużej! Obecnie na rynku są dostępne kimona o różnych parametrach i gramaturach, dlatego zawsze warto zapoznać się z instrukcją „obsługi” która znajduje się na metce.

Upraszczając: góra – najczęściej jest wykonana z mocnej bawełnianej plecionki, dół – najczęściej z mocnej bawełny typu twill lub ripstop. Na GI mogą znajdować się naszywki lub hafty.

Poniżej podaje i przypominam kilka podstawowych zasad obchodzenia się z GI:

  • Pierzemy kimona jak najszybciej po każdym treningu, aby dobrze wyprać pot. Pozostawianie przepoconego Gi może spowodować odbarwienia i co najważniejsze – Gi skiśnie a za tym idzie nieprzyjemny zapach… Dosłownie smród. Jeżeli nie masz takiej możliwości możesz je namoczyć na noc z minimalną ilością proszku i wyprać rano.
  • Kimono zawsze pierzemy w temperaturze 30-40 stopni Celsjusza. Wyższa temperaturze może spowodować skurczenie się kimona, powykrzywianie kołnierza i pół. Jeżeli pralka ma program do prania bawełny lub też opisany jako „sport” warto z niego skorzystać.
  • Do prania używamy delikatnych detergentów i proszków. Do białego kimona można dodać odrobinę sody a do kolorowego octu, co pozwoli zachować jego pierwotny kolor. Nigdy nie używamy mocnych, chemicznych środków i wybielaczy ponieważ osłabiają one materiał.
  • Suszymy kimono w temperaturze pokojowej. Nie suszymy Gi w elektrycznej suszarce! Może to spowodować duże skurczenie i deformację materiału. 
  • Jeśli koniecznie chcemy wyprasować swoje gi, to odwrócone na lewą stronę! Nie należy prasować naszywek i nadruków.


Sól – jest to zdecydowanie najpowszechniejsza i najpopularniejsza przyprawa. Dla wielu niezbędny składnik niemalże każdej potrawy. Jej niewielka ilość potrafi diametralnie zmienić smak każdego dania. Czy sól nam szkodzi? 🤔

Mięso - jeść, czy nie jeść?

Mięso – dla niektórych ulubiony produkt spożywczy, a dla innych zupełnie nieakceptowalna rzecz do spożycia. Skąd te różnice w postrzeganiu mięsa? Jakie wartości odżywcze zawiera mięso? Czy mięso jest niezbędnym produktem żywieniowym w naszej diecie? Czy jest zdrowe?