Upraszczając: góra – najczęściej jest wykonana z mocnej bawełnianej plecionki, dół – najczęściej z mocnej bawełny typu twill lub ripstop. Na GI mogą znajdować się naszywki lub hafty.
Poniżej podaje i przypominam kilka podstawowych zasad obchodzenia się z GI:
- Pierzemy kimona jak najszybciej po każdym treningu, aby dobrze wyprać pot. Pozostawianie przepoconego Gi może spowodować odbarwienia i co najważniejsze – Gi skiśnie a za tym idzie nieprzyjemny zapach… Dosłownie smród. Jeżeli nie masz takiej możliwości możesz je namoczyć na noc z minimalną ilością proszku i wyprać rano.
- Kimono zawsze pierzemy w temperaturze 30-40 stopni Celsjusza. Wyższa temperaturze może spowodować skurczenie się kimona, powykrzywianie kołnierza i pół. Jeżeli pralka ma program do prania bawełny lub też opisany jako „sport” warto z niego skorzystać.
- Do prania używamy delikatnych detergentów i proszków. Do białego kimona można dodać odrobinę sody a do kolorowego octu, co pozwoli zachować jego pierwotny kolor. Nigdy nie używamy mocnych, chemicznych środków i wybielaczy ponieważ osłabiają one materiał.
- Suszymy kimono w temperaturze pokojowej. Nie suszymy Gi w elektrycznej suszarce! Może to spowodować duże skurczenie i deformację materiału.
- Jeśli koniecznie chcemy wyprasować swoje gi, to odwrócone na lewą stronę! Nie należy prasować naszywek i nadruków.