To te, które odznaczają się zupełnie innymi walorami od pozostałych, posiadają specyficzne właściwości, w tym oryginalny smak lub wygląd, ale głównie odgrywają znaczącą rolę w naszym odżywianiu, bądź nawet leczeniu. Wszystko to za sprawą tego, że zawierają znacznie więcej składników odżywczych niż te ,,zwyczajne” owoce.
Mówimy tutaj o skondensowanej w nich ogromnej zawartości przeciwutleniaczy, witamin, minerałów, błonnika oraz bogatych właściwościach prozdrowotnych. Zawarte w owocach składniki odżywcze wspomagają również proces leczenia kontuzji i ułatwiają regenerację po treningu. Do grupy superowoców należą: jagody acai, jagody goji, mango, noni, rokitnik, guarana, mangostan, borówka, żurawina, granat i ciemne winogrona. Ale zajmijmy się tymi najbardziej znanymi i powszechnie dostępnymi w naszych sklepach.
JAGODY ACAI
Jagody acai są przede wszystkim bogatym źródłem witaminy C, antocyjanów i NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Doceniane szczególnie przez osoby z nadwagą, ponieważ dzięki dużej zawartości błonnika przyspieszają przemianę materii i usprawniają proces trawienia. W sklepach najczęściej można je dostać w postaci sproszkowanej, jako sok lub w kapsułkach jako suplement diety. Posiadają mnóstwo właściwości zdrowotnych : wpływają na kondycję naszego mózgu, poprawiają pamięć, koncentrację, zwiększają wydolność, spowalniają proces starzenia, regulują poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi, a dla diabetyków szczególnie pomocne w regulacji poziomu cukru we krwi ze względu na ich niski indeks glikemiczny.
JAGODY GOJI
Jagody goji nazywane „ owocami długowieczności” podobnie jak jagody acai są doskonałym źródłem witaminy C, ale też karotenoidów, błonnika oraz selenu i żelaza. Natomiast ich właściwości są nieco inne. Owoce te przede wszystkim wspomagają proces widzenia, pracę wątroby, nerek i serca, ale również tak samo jak ich poprzednik mają właściwości antyoksydacyjne, dzięki którym opóźniają proces starzenia oraz poprawiają pamięć. Spełniają rolę adaptogenów, dzięki czemu wzmacniają organizm i pomagają w walce ze stresem, co znajduje szczególne zastosowanie u sportowców, którzy są mocno narażeni na przewlekły stres spowodowany częstymi treningami o wysokiej intensywności. Ponadto jagody Goji są również bogatym źródłem węglowodanów i białka, dlatego bardzo dobrze sprawdzą się jako dodatek w diecie sportowca. W przypadku sportowców obecność jagód Acai i Goji w diecie jest szczególnie ważna ze względu na to, ze owoce te wspomagają procesy redukcji tkanki tłuszczowej, dostarczają cennych witamin i minerałów, ale również niezbędnych do funkcjonowania organizmu i wzrostu mięśni aminokwasów egzogennych.
MANGO
Mango wyróżnia za to fakt, że wykazuje działanie profilaktyczne w walce z nowotworami, obniża poziom cukru i cholesterolu. Zalecany również przy przeziębieniach. Łagodzi ból gardła i chrypkę. Sprawdza się również przy insulinooporności i poprawia tolerancję glukozy. Bogaty w witaminy A, C, E i K oraz w kwas foliowy. Zawiera również sporą ilość potasu, dlatego szczególną uwagę powinni tutaj zwrócić nadciśnieniowcy, gdyż mango będzie pomagało obniżyć ciśnienie. Owoc mango przyspiesza również spalanie tkanki tłuszczowej, nawadnia organizm i dodaje energii, dlatego szczególnie chętnie powinni go spożywać sportowcy.
GRANAT
Granat przede wszystkim jest doskonałym antyoksydantem, zwalcza wolne rodniki i występujące stany zapalne. Łagodzi problemy trawienne. Szczególne zastosowanie znajdą tutaj mężczyźni, gdyż owoc granatu pomaga w leczeniu raka prostaty, a także przeciwdziała problemom z erekcją. U kobiet zaś ważny w profilaktyce i leczeniu raka piersi, ale też dzięki obecności fitoestrogenów wykazuje działanie łagodzące w objawach związanych z menopauzą i PMS. Tak jak pozostałe owoce wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, dlatego szczególnie polecany jest osobom walczącym z trądzikiem. Ponadto poprawia wygląd i koloryt skóry. Badania wykazują również, że sok z owocu granatu przyczynia się do zwiększenia siły i objętości masy mięśniowej, a także wpływa pozytywnie na prędkość regeneracji potreningowej, zwiększa siłę napięcia mięśni i ogólnie rzecz biorąc pozwala na szybszy rozwój siły mięśniowej. Niezbędny dla każdego sportowca, ponieważ wspiera syntezę tlenku azotu, co zaś wpływa na zwiększenie ukrwienia mięśni podczas wysiłku.
BORÓWKA
Borówka jest prawdziwą skarbnicą witamin, przede wszystkim witaminy A, C i E. Wspomaga trawienie i dostarcza nam potas, poprawia pamięć i doskonale wpływa na wzrok. Przeciwdziała infekcjom dróg moczowych, chorobom nerek i pęcherza moczowego, a przy biegunkach i wzdęciach brzucha najlepiej sprawdzą się liście borówki bogate w związki dezynfekujące nasz przewód pokarmowy. Szczególne znaczenie odgrywają w diecie kobiet będących w wieku rozrodczym ze względu na dużą zawartość w nich kwasu foliowego. Składnik ten chroni przed nowotworem macicy, dobrze oddziałuje na rozwój płodu, a u noworodka przeciwdziała wadom rozwojowym układu nerwowego. Wyniki badań dowodzą również, że borówki z racji swojego bogactwa w polifenole osłabiają stany zapalne mięśni, które wynikają z uszkodzeń powstałych w skutek wzmożonego wysiłku fizycznego.
ŻURAWINA
Żurawina jest szczególnie pomocna w infekcjach dróg moczowych ze względu na swoje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Pomocna w walce z przeziębieniem i anginą dzięki dużej zawartości witaminy A, C oraz witamin z grupy B. Podobnie jak czerwone wino cechuje się dużą zawartością flawonoidów, które odgrywają dużą role w walce z chorobami serca i pomagają w rozszerzaniu naczyń krwionośnych krwi. W wersji suszonej szczególnie przydadzą się sportowcom. Trzymaj mieszankę suszonych owoców w torbie treningowej i zjadaj je zamiast batoników.
Jak możesz je smacznie podać?
To bardzo proste! Jeśli masz mikser lub blender możesz z łatwością przyrządzać sobie koktajle owocowe. Po prostu włóż do pojemnika wybrane owoce i zmiksuj. To doskonała opcja również dla zabieganych, na szybkie, zdrowe i pełne witamin drugie śniadanie w pracy. Każde z nich mogą być też doskonałą przekąską, dodatkiem do deserów, musli, wypieków albo herbaty. Mango sprawdzi się doskonale w sałatkach, najlepiej w połączeniu z sokiem z limonki i imbirem
Przepis na sałatkę z mango
- 200 g piersi z kurczaka
- 50 g mieszanki sałat
- 140 g mango
- 20 g orzechów pekan lub włoskich
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżka oleju z pestek winogron
- po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu
1. Pierś z kurczaka możesz usmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju lub upiec w piekarniku.
2. Sałatę porwij na kawałki.
3. Do sałaty dodaj kawałki kurczaka i mango oraz orzechy. Całość oprósz solą i pieprzem i polej sokiem z cytryny oraz olejem z pestek winogron. Wymieszaj sałatkę.