NIEDOCENIANE WŁAŚCIWOŚCI ROŚLIN - ZIOŁA
Od zarania dziejów ludzkość borykała się z najprzeróżniejszymi dolegliwościami chorobowymi. W naszych czasach jeżeli coś nam dolega, idziemy do apteki, łykamy tabletkę i liczymy że to rozwiąże nasz problem. Tak naprawdę taką z takiej dogodności ludzie mogą korzystać stosunkowo krótko ponieważ dopiero w latach 30. XX wieku zaczęły pojawiać się leki wytwarzane chemicznie, wypierając przy tym ich tradycyjne odpowiedniki. Czym zatem leczyli swoje dolegliwości ludzie żyjący wcześniej❓🤔
Za produkty lecznicze odpowiadały wtedy ‼️ ZIOŁA ‼️- a konkretniej zawarte w nich drogocenne składniki odżywcze.
Co prawda w dobie XXI wieku coraz więcej osób zaczyna się interesować medycyną naturalną, ziołolecznictwem i holistycznym podejściem do ciała ludzkiego. Oby ta tendencja rosła, ponieważ zioła są świetnym sposobem na kompleksowe zadbanie o nasz organizm i mogą zapobiegać rozwijaniu się wielu różnych chorób.
Przyjrzyjmy się zatem jakie zioła mogą znaleźć się w naszym arsenale kuchennym i jakie mają właściwości.
🌿TYMIANEK🌿
Oprócz tego że jest aromatycznym ziołem bardzo cenionym w kuchni, od czasów starożytnych był wykorzystywany jako roślina lecznicza. Tymianek zawiera dużą ilość niezbędnych składników odżywczych, witamin, przeciwutleniaczy oraz minerałów. Dzięki temu z powodzeniem był stosowany do leczenia wielu dolegliwości.
Najpopularniejsze właściwości zdrowotne tymianku:
✅Na kaszel i problemy z oddychaniem
✅Działanie przeciwzapalne
✅Właściwości antyseptyczne i lecznicze
✅Na problemy trawienne
✅Działanie przeciwbólowe podczas cyklu menstruacyjnego
✅Wzmocnienie układu odpornościowego i pomoc w zwalczaniu anemii
✅Działanie moczopędne
✅Ratunek na skołatane nerwy i lepszy sen.
🌿BAZYLIA🌿
Jest to jedna z najpopularniejszych roślin zielarskich wykorzystywana w naszych kuchniach, oczywiście w ramach urozmaicenia walorów smakowych naszych potraw, ale bazylia ma też wiele dobroczynnych skutków z zakresu poprawy jakości życia i zdrowia!
Najpopularniejsze właściwości zdrowotne bazylii:
✅Poprawa trawienia
✅Zmniejszenie nadmiernej fermentacji w jelitach
✅Zmniejszenie wzdęć
✅Rozkurczowe
✅Moczopędne
✅Przeciwzapalne
✅Przeciwdepresyjne
✅Działa odświeżająco i odkażająco
🌿NATKA PIETRUSZKI🌿
Kolejna sławna roślina zielarska w kuchni polskiej. Pietruszka jest to roślina zawierająca wysoką zawartość witaminy C, a także jest źródłem folianów i betakarotenu. Co ważne 100g świeżej zielonej pietruszki zawiera ponad trzykrotnie więcej witaminy C niż owoce cytrusowe 🍋‼️
Najpopularniejsze właściwości zdrowotne pietruszki:
✅Zapobiega niedokrwistości
✅Poprawia stan skóry
✅Dba o kondycję naszego narządu wzroku
✅Wykazuje silne działania przeciwutleniające
✅Wspomaga trawienie
✅Zmniejsza obrzęki
✅Łagodzi bóle menstruacyjne
🌿KOPEREK🌿
To prawdziwa bomba witaminowo-mineralna. Jest to roślina zielarska o bardzo szerokim spektrum właściwości leczniczych. Koperek zawiera witaminy: A, D, E, K, B1, B2, B6, B12, H, C, oraz wapń, fosfor i żelazo. Jest to zatem naturalna multiwitamina znajdująca się w naszej kuchni!
Najpopularniejsze właściwości zdrowotne koperku:
✅Łagodzi bóle żołądka i jelit
✅Oczyszcza nasz organizm z toksyn
✅Wspomaga trawienie
✅Pomocny przy walce ze wzdęciami
✅Chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami
✅Zmniejsza stany zapalne
✅Przydatny w leczeniu chorób serca
✅Zmniejsza poziom cukru we krwi
✅Wykazuje działanie przeciwnowotworowe
Jak widzicie zioła to nie tylko naturalne polepszacze smaku, ale też świetna alternatywa dla wspomagania pracy naszego organizmu oraz utrzymywania zdrowia.
Oczywiście wymieniłem tylko właściwości zdrowotne raptem czterech popularnych ziół, ale w naszych kuchniach jest ich znacznie więcej.
Dbajcie o to, aby Wasze posiłki były regularnie wzbogacane ziołami. Nie ograniczajcie się tylko do jednej czy dwóch pozycji, ale starajcie się korzystać ze wszystkich dostępnych roślin zielarskich. Dzięki temu dostarczycie organizmowi wiele dobroczynnych mikroelementów co przyczyni się do poprawy jakości Waszego życia! 😃
Jedz zdrowo - ŻYJ ZDROWO 👊🏼😎